Menu
Your Cart

Telescoop

Telescoop
Een telescoop kopen voor beginners? Of een spiegeltelescoop? Of een refractor telescoop? Of een goto telescoop? Voor al deze telescopen ben je bij de Telescoop Specialist aan het juiste adres! Welke telescoop voor jouw de beste keus is, is afhankelijk van waarvoor je de telescoop wilt gaan gebruiken en wat je ervoor over hebt. Niet alleen qua budget, maar ook qua onderhoud. Een telescoop is niet alleen leuk om in huis te hebben zodat je de prachtige sterrenhemel kunt gaan bekijken op een mooie zomerse dag, maar ook voor kinderen is een telescoop leuk en ook nog eens educatief. Wij verkopen alleen de beste telescopen voor beginners.

Hoe werkt een telescoop?
Dat je met een telescoop naar de sterren kunt kijken is bekend, maar hoe werkt een telescoop nu eigenlijk? Een telescoop haalt objecten die heel ver weg zijn, zoals bijvoorbeeld sterren, heel dichtbij. Er zijn drie soorten telescopen, die op verschillende manieren werken.

De lenzentelescoop, ook wel refractor telescoop genoemd, maakt gebruikt van lenzen. Daarnaast heeft deze telescoop een bol objectief dat de lichtstralen in brandpunt laat samenkomen door lichtbreking. De objectieflenzen hebben vaak een lange brandpuntsafstand. Hierdoor is een zeer sterke vergroting mogelijk. Deze telescoop wordt veel gebruikt onder amateurs.

Bij de spiegeltelescoop zit er achterin de telescoop een holle spiegel. De spiegel weerkaatst de invallende lichtstralen naar een hulpspiegel. Vervolgens kaatst deze hulpspiegel het licht weer door naar het oculair. Deze telescoop is uitgevonden door Isaac Newton. De beelden die je door deze telescoop ziet zijn relatief zeer helder. Over het algemeen is de spiegeltelescoop de goedkoopste in haar soort. Dit komt doordat deze telescoop maar gebruikt maakt van één spiegel.

Als derde soort telescoop is er ook de Maksutov-Cassegrain telescoop. Dit type is eigenlijk een spiegeltelescoop én een lenzentelescoop. Op deze manier worden de voordelen van beide telescopen met elkaar gecombineerd. Naast de vele voordelen kent deze telescoop ook een aantal nadelen. De Maksutov-Cassegrain telescoop, oftwel catadioptrische telescoop, is duurder in aanschaf. Ook geven deze telescopen geen hoog contrastbereik weer. De catadioptrische telescopen worden vaak gecombineerd met Goto techniek.

Eigenschappen
De hoeveelheid licht die een telescoop kan verzamelen wordt bepaald door de optiek die erin is bevestigd. Bij het kopen van een telescoop is het van groot belang om goed uit te zoeken over welke optische functies de telescoop beschikt. Let hierbij dus op het diameter objectief, de vergroting, brandpuntsafstand en de openingsverhouding. Met brandpuntafstand wordt de afstand bedoelt, die het licht aflegt totdat het samenkomt op één punt. Bij openingsverhouding wordt de hoeveelheid blootstelling licht op beeld bedoeld.

Wanneer je niet alleen van plan bent om je telescoop thuis te gebruiken maar er ook graag mee op pad gaat, dan is het goed om de draagbaarheid ook te bekijken. Zo staan de spiegeltelescopen erom bekend vooral erg zwaar te zijn. Mocht je zelf twee linkerhanden hebben, dan is het ook wel prettig als de telescoop niet veel onderhoud nodig heeft. Bij de Telescoop Specialist kan je ook terecht voor telescoop accessoires en de beste spotting scopes.